Kas kelia cholesterolį? Rizikos veiksniai ir patarimai sveikai širdžiai

Kas kelia cholesterolį?

Produktai, keliantys cholesterolį

Kai kurie maisto produktai turi didelį sočiųjų riebalų ir transriebalų kiekį, kuris kelia blogojo cholesterolio (MTL) lygį kraujyje. Pagrindiniai produktai, kurie didina cholesterolį, yra raudona mėsa (pvz., jautiena, aviena), apdoroti mėsos produktai (dešros, dešrelės), sviestas, grietinė, riebūs sūriai ir kepti patiekalai. Taip pat didelė cholesterolio rizika kyla vartojant keptus ar stipriai perdirbtus produktus, kurie yra praturtinti transriebalais. Transriebalai skatina blogojo cholesterolio didėjimą ir mažina gerojo cholesterolio (DTL) lygį, o tai prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Dar vienas produktas, kuris gali kelti cholesterolio lygį, yra keptas maistas, pvz., bulvytės, užkandžiai, aliejuje kepti patiekalai. Kepimo procese riebalai pasikeičia ir gali skatinti cholesterolio kiekio padidėjimą kraujyje. Rafinuoti angliavandeniai ir saldūs maisto produktai taip pat gali prisidėti prie padidėjusio cholesterolio lygio, nes jie skatina organizmo reakcijas, kurios didina blogojo cholesterolio gamybą.

Ar alkoholis kelia cholesterolį?

Alkoholis gali turėti įvairų poveikį cholesterolio lygiui, priklausomai nuo suvartoto kiekio ir dažnumo. Nedideliais kiekiais vartojamas alkoholis, ypač raudonasis vynas, gali šiek tiek padidinti gerojo cholesterolio (DTL) lygį, nes jame yra antioksidantų, tokių kaip resveratrolis. Tačiau svarbu nepamiršti, kad net mažos alkoholio dozės nėra visiems rekomenduojamos, ypač turint širdies ligų riziką arba polinkį į aukštą kraujospūdį. Dideli alkoholio kiekiai gali padidinti blogojo cholesterolio kiekį ir padidinti trigliceridų lygį, kas yra kenksminga širdies sveikatai. Nuolatinis alkoholio vartojimas taip pat gali sukelti kepenų problemas, nes kepenys atsakingos už cholesterolio reguliavimą. Alkoholis skatina riebalų kaupimąsi kepenyse ir gali lemti kepenų suriebėjimą ar net kepenų cirozę, o tai ilgainiui gali prisidėti prie cholesterolio disbalanso organizme. Taigi, jei yra cholesterolio kontrolės poreikis, rekomenduojama laikytis saikingo alkoholio vartojimo arba visiškai jo atsisakyti, kad sumažėtų rizika, susijusi su blogojo cholesterolio padidėjimu ir širdies bei kraujagyslių ligomis.