Kas tirština kraują?
Kraujo klampumas yra labai svarbus rodiklis, lemiantis sklandžią kraujotaką ir viso organizmo sveikatą. Jei kraujas pasidaro per tirštas, jis lėčiau cirkuliuoja, didindamas širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tai gali sukelti padidėjusį kraujospūdį, trombų susidarymą ir net pavojingas būkles, tokias kaip insultas ar infarktas.
Daugybė klausimų – kodėl kraujas sutirštėja? kokie simptomai gali įspėti apie šią problemą? kada reikėtų sunerimti ir kaip sau padėti? – kuriuos aptarsime šiame straipsnyje, analizuodami priežastis bei simptomus ir pateikdami rekomendacijas bei sprendimo būdus.
Kodėl kraujas tirštėja?
Padidėjusį kraujo klampumą gali nulemti skirtingos priežastys, pavyzdžiui:
- dehidratacija. Žmogaus kūnas sudarytas iš 60% vandens, o kraujas – iš didelės dalies skysčių. Jei organizmas negauna pakankamai vandens, kraujas tampa tirštesnis ir lėčiau cirkuliuoja kraujagyslėmis.
- didelis riebalų ir cukraus kiekis mityboje. Pernelyg gausus sočiųjų riebalų ir pridėtinio cukraus vartojimas gali padidinti kraujo klampumą, nes didėja mažo tankio lipoproteinų (MTL) – „blogojo“ cholesterolio – kiekis.
- magnio ir kalio trūkumas. Šie mineralai padeda palaikyti kraujagyslių elastingumą ir normalų kraujospūdį. Jų trūkumas gali prisidėti prie kraujo tirštėjimo.
- didelis fibrinogeno kiekis. Fibrinogenas – tai baltymas, dalyvaujantis kraujo krešėjime. Jei jo kiekis kraujyje per didelis, padidėja krešulių susidarymo rizika.
- hormoniniai pokyčiai. Menopauzė, kontraceptinių tablečių vartojimas ar nėštumas gali turėti įtakos kraujo klampumui dėl padidėjusios estrogenų įtakos.
- sėslus gyvenimo būdas. Mažas fizinis aktyvumas lėtina kraujotaką ir skatina kraujo tirštėjimą, ypač kojų venose.
- lėtinės ligos ir genetiniai faktoriai. Kai kurios ligos, tokios kaip diabetas, aterosklerozė ar policitemija (kai organizmas gamina per daug raudonųjų kraujo kūnelių), gali padidinti kraujo klampumą.
Simptomai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį
Jei kraujas tampa per tirštas, organizmas gali duoti įvairių signalų. Dažniausiai pasitaikantys simptomai:
• dažni galvos skausmai ir galvos svaigimas
• sunkumo jausmas kojose, mėšlungis
• padidėjęs kraujospūdis
• rankų ir kojų šalimas
• greitas nuovargis, energijos stoka
• neryškus matymas
• dažnas širdies plakimas ar permušimai
Jeigu šie simptomai pasireiškia ilgą laiką arba juos lydi krūtinės skausmas, dusulys, tirpimas galūnėse – būtina skubiai kreiptis į gydytoją.
Kokius tyrimus rekomenduojama atlikti?
Esant įtarimui, kad kraujas tapo per tirštas, gydytojas gali rekomenduoti šiuos tyrimus:
Bendras kraujo tyrimas (BKT) – parodo hemoglobino ir raudonųjų kraujo kūnelių kiekį.
Krešėjimo rodikliai (INR, APTT, fibrinogenas, D-dimerai) – padeda įvertinti kraujo krešumo lygį.
Cholesterolis ir trigliceridai – leis nustatyti, ar nėra dislipidemijos (riebalų apykaitos sutrikimų).
C-reaktyvinis baltymas (CRB) – uždegimų organizme rodiklis.
Gliukozės tyrimas – gali padėti įvertinti cukraus kiekį kraujyje ir nustatyti diabetą ar prediabetą.
Šie tyrimai padeda tiksliai įvertinti kraujo būklę ir pritaikyti tinkamą gydymą ar korekcijas mityboje.
Kaip natūraliais būdais pagerinti kraujo skystumą?
Jei būklė stabili ir nereikia medikamentinio įsikišimo, į pagalbą galima pasitelkti natūralius būdus, padėsiančius užtikrinti tinkamą kraujo konsistenciją.
-
Pakankamas vandens vartojimas
Norint palaikyti optimalią kraujo klampumą, svarbu išgerti bent 1,5–2 litrus vandens per dieną. Karštuoju metu arba sportuojant šį kiekį reikėtų didinti.
-
Subalansuota mityba
Į savo mitybą įtraukite produktus, kurie padeda skystinti kraują: omega-3 riebalų rūgštys (lašiša, skumbrė, linų sėmenys, graikiniai riešutai); česnakas ir svogūnai – turi natūralių kraują skystinančių savybių; uogos ir citrusiniai vaisiai (braškės, šilauogės, citrinos, greipfrutai) – turtingi antioksidantais, kurie gerina kraujotaką; tamsusis šokoladas ir kakava – turi flavonoidų, kurie mažina kraujo klampumą.
3. Fizinė veikla
Reguliarus fizinis aktyvumas (bent 30 minučių per dieną) gerina kraujotaką ir padeda išvengti kraujo sąstingio galūnėse.
4. Streso mažinimas
Stresas skatina kortizolio išsiskyrimą, kuris gali didinti kraujo klampumą. Meditacija, kvėpavimo pratimai, gamta padeda sumažinti streso poveikį organizmui.
Natūralūs produktai, skystinantys kraują
Norint išlaikyti gerą kraujo cirkuliaciją ir sumažinti krešulių susidarymo riziką, svarbu įtraukti į mitybą natūralius kraują skystinančius produktus, kurie padeda palaikyti tinkamą kraujo klampumą, gerina kraujotaką ir mažina uždegiminius procesus organizme.
Uogos (braškės, avietės, šilauogės, gervuogės, spanguolės, goji uogos) yra turtingos antioksidantais ir flavonoidais, kurie padeda palaikyti sveiką kraujagyslių būklę ir mažina uždegimus:
Daržovėse yra vitamino K1 ir kitų maistinių medžiagų, kurios gali padėti reguliuoti kraujo klampumą, pazvydžiui: česnakai natūraliai slopina kraujo krešėjimą; svogūnai turi sieros junginių, mažinančių trombocitų sulipimą; pomidoruose gaus likopeno, kuris palaiko sveiką kraujagyslių būklę; burokėliai padeda plėsti kraujagysles ir gerina kraujotaką; salierai veikia kaip natūralus diuretikas, skatinantis kraujo cirkuliaciją.
Vaisiai (citrinos, greipfrutai, ananasai) turi natūralių fermentų ir bioflavonoidų, mažinančių kraujo tirštumą ir gerinančių kraujo tekėjimą.
Prieskoniai ir žolelės pasižymi kraują skystinančiomis savybėmis, pavyzdžiui: ciberžolė (kurkuminas) mažina kraujo krešėjimą ir uždegimus; imbieras gerina kraujotaką ir mažina trombocitų agregaciją; cinamonas turi kumarinų, kurie padeda skystinti kraują.
Kiti kraują skystinantys produktai, tokie kaip juodasis šokoladas dėl aukšto kakavos kiekio turi flavonoidų, gerinančių kraujagyslių būklę, alyvuogių aliejus palaiko sveiką kraujo klampumą, žalioji arbata turtinga polifenoliais, apsaugančiais kraujagysles nuo oksidacinio streso.
Įtraukus šiuos produktus į kasdienę mitybą, galima natūraliai palaikyti kraujo skystumą, pagerinti kraujotaką ir sumažinti trombų susidarymo riziką. Tačiau jei vartojate kraują skystinančius vaistus, prieš keičiant mitybą ar pradedant vartoti papildus, verta pasitarti su gydytoju.
Kraują skystinantys papildai
Tais atvejais, kai vien natūralios mitybos nepakanka, gali būti naudingi tam tikri papildai, pavyzdžiui:
- kokybiški žuvų taukai, omega-3 riebalų rūgštys – padeda mažinti uždegimą ir gerina kraujotaką.
- polifenoliai (žaliosios arbatos ekstraktas, vynuogių sėklų ekstraktas) – veikia kaip antioksidantai, mažinantys kraujo tirštėjimą.
- kurkuminas (ciberžolės ekstraktas) – pasižymi priešuždegiminėmis ir kraują skystinančiomis savybėmis.
- vitaminas E – gali padėti palaikyti normalų kraujo tekėjimą.
- magnis – svarbus kraujagyslių atsipalaidavimui ir normaliai kraujotakai.
Kraujo tirštumas – svarbus veiksnys, lemiantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Jei jaučiate nuovargį, galvos skausmus ar širdies permušimus, verta atkreipti dėmesį į savo mitybą, gerti pakankamai vandens ir reguliariai judėti. Tam tikrais atvejais, atlikus kraujo tyrimus ir laikantis gydytojo rekomendacijų, gali būti naudingi ir maisto papildai, padedantys užtikrinti tinkamą kraujo cirkuliaciją.