Kas yra silimarinas?

Tūkstančius metų žinomas ir medicinoje vartojamas tikrasis margainis (lot. Silybum marianum) priklauso Asteraceae šeimos augalams. Šis ypatingas augalas veši ir Lietuvos pievose. Jį nesunku atpažinti iš ryškiai purpurinių žiedų, spygliuotų stiebų ir balkšvomis dėmėmis išmargintų lapų, menančių seną legendą, pasakojančią, kad šios dėmės atsirado nuo išsiliejusio Šv. Mergelės Marijos pieno lašo. 

Biologiškai aktyvūs komponentai

Iš tikrojo margainio sėklų išgaunama biologiškai aktyvių junginių grupė, bendrai vadinama silimarinu [1]. Nors šios veikliosios medžiagos, susidedančios iš flavonoidų silibinino, silidianino ir silichristino, yra visame augale (šaknyse, stiebuose, lapuose, žieduose, spygliuose, vaisiuose ir sėklose), daugiausiai jos randama – būtent margainio sėklose (65-80%).

Be silimarino tikrųjų margainių sėklose yra ir kitų medžiagų bei jų darinių, pavyzdžiui flovonoidų (apigenino, krisoeriolio), flavonų (eriodiktiolio), taksifolino, kvercetino, dihidrokemferolio, flavanolių (kemferolio).

Kuo ypatingas silimarinas?

Pagrindinė tikrojo margainio veiklioji medžiaga silimarinas yra vertinamas dėl savo priešuždegiminių, antioksidacinių ir antivirusinių savybių [234] ir dažniausiai yra vartojamas gerai kepenų bei tulžies pūslės būklei palaikyti. Silimarinas padeda kovoti su reaktyviomis deguonies  molekulėmis - laisvaisiais radikalais, kurie organizme sukelia oksidacinį stresą, prisideda prie ankstyvo senėjimo ir ligų vystymosi. Oksidacinė pažaida organizme yra siejama su tokiomis sunkiomis ligomis kaip aterosklerozė, diabetas, vėžys, kepenų cirozė ir kt. [5].

Yra įrodyta, kad silimarinas palaiko kepenų funkciją, detoksikaciją ir virškinimą. Veiklioji medžiaga silimarinas padeda palaikyti normalų kepenų ląstelių hepatocitų membranų pralaidumą, stabilizuoja kepenų ląstelės membraną ir palengvina toksinų pašalinimą iš organizmo [67], taip apsaugodamas kepenis nuo kenksmingų veiksnių ir padėdamas regeneruotis jau pažeistoms kepenų ląstelėms. Silimarinas dažnai skiriamas sergant lėtiniu kepenų uždegimu (ciroze), virusiniu hepatitu (8910), esant alkoholiniam kepenų suriebėjimui ir kaip papildoma priemonė esant toksiniam kepenų pakenkimui. Silimarinas apsaugo kepenis nuo toksinų ir mažina uždegiminius kepenų procesus ir pažeidimus (11). 

Tikrasis margainis - kur pirkti?

Lietuvoje notifikuotą maisto papildą, kurio sudėtyje yra 133 mg tikrųjų margainių sėklų standartizuoto sausojo ekstrakto (24-26:1), atitinkančio 99,75 mg silimarino, apskaičiuoto pagal silibininą, galima įsigyti elektroninėjė parduotuvėje merita.lt