Maisto papildai kepenims

Kepenys yra didžiausia ir svarbiausia žmogaus organizmo laboratorija, veikianti 24/7. Šis organas perdirba viską, ką suvalgome, išgeriame ar įkvepiame. Žmogaus kepenys yra atsakingos už virškinimą ir medžiagų apykaitos reguliavimą, tulžies gamybą ir detoksikaciją. Be kepenų žmogus tiesiog negalėtų gyventi.

Kepenys – tylus organas

Svarbu žinoti, kad kepenyse nėra skausmo receptorių, todėl apie tai, kad jos negaluoja, paprastai sužinoma gerokai per vėlai, kai kepenys jau yra gerokai paveiktos alkoholio, vaistų ar netinkamos mitybos. Visi šie veiksniai alina kepenis ir trikdo jų veiklą, todėl kartais kepenims gali prireikti papildomos pagalbos.

Ko reikia, kad kepenys būtų sveikos?

Tam, kad kepenys galėtų tinkamai funkcionuoti ir gerai atlikti savo darbą, joms reikia ir maistinių medžiagų, ir vitaminų, padedančių palaikyti normalią kepenų funkciją ir apsaugoti jas nuo galimos pažaidos. Iš tokių medžiagų galima paminėti:

  • priešuždegiminį poveikį turinčias riebalų rūgštis
  • kepenų detoksikacijai ir atsistatymui svarbias amino rūgštis
  • nuo laisvųjų radikalų sukeliamo oksidacinio streso kepenis saugančius antioksidantus
  • B grupės vitaminai, vitaminai C, D ir E, kalcio D-gliukaratas, karotenoidai, kurie dalyvauja medžiagų apykaitoje ir padeda palaikyti normalią kepenų funkciją

Siekiant palaikyti kepenų sveikatą, derėtų imtis kompleksinių priemonių – pasirūpinti subalansuota visaverte mityba, vengti stipraus alkoholio, rūkymo ir perteklinio vaistų vartojimo, palaikyti fizinį aktyvumą, ir, reikalui esant, į savo sveikatingumo rutiną įtraukti maisto papildus kepenims.

Kaip galima padėti kepenims?

Optimali kepenų sveikata lemia bendrą organizmo būklę ir gerą savijautą. Todėl jei jaučiate, kad esate linkę piktnaudžiauti riebiu, rūkytu, perdirbtu maistu, dažnai vartojate alkoholį ar geriate daug vaistų, vertėtų papildomai pasirūpinti savo kepenimis.

Kepenys mėgsta viską, kas yra kartaus skonio, tad joms puikiai pasitarnaus pelynas, pievoje surinkti kiaulpienių žiedai ar šaknys, artišokai, gražgarstės, žalioji arbata.

Kalbant apie kepenis lepinančius augalus, turbūt būtų gana sudėtinga kiekvienam prisirinkti jų gamtoje, reikiamai apdoroti ir teisingai dozuoti, todėl jei jau prireikia pagalbos iš gamtos – verta savo mitybą praturtinti natūraliais maisto papildais.

Renkantis papildus, būtinai atkreipkite dėmesį į jų formulėje esančias sudedamąsias dalis ir jų kiekį, pasidomėkite, ar ingredientai turi moksliškai ir/ar kliniškai pagrįstą veiksmingumą.

Atsiminkite, kad geriausi papildai kepenims yra ne tie, kurie „valo“ kepenis, o tie, kurie jas aprūpina maistinėmis medžiagomis, vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis.

Ką mėgsta kepenys?

Vieni iš vertingiausių kepenų bičiulių ir lepintojų yra silimarinas iš tikrojo margainio sėklų, kurkuminas iš dažinės ciberžolės šaknų ir piperinas ir juodųjų pipirų. Šių veikliųjų komponentų sinergija pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu, skatina kepenų ląstelių regeneraciją ir padeda palaikyti normalią kepenų būklę.

Nepamirškite, kad maisto papildai nėra skirti gydymui ir jie nėra maisto pakaitalai, todėl didžiausią dėmesį reikėtų skirti įvairios ir subalansuotos mitybos užtikrinimui bei sveiko gyvenimo būdo palaikymui.