Kurkuminas - galingas antioksidantas

Kas yra kurkuminas?

Kulinariniame pasaulyje ciberžolė, tiksliau jos pigmentas kurkuminas, labai gerai žinomas kaip ryškiai geltoną spalvą suteikiantis prieskonis.  Dažnai Indijos šafranu vadinama dažinė ciberžolė (Curcuma longa) yra imbierinių augalų šeimos šakniastiebis, iš kurio gaminami geltoni milteliai, savo sudėtyje turintys biologiškai aktyvių junginių - kurkuminoidų, iš kurių svarbiausias - kurkuminas. Nors kurkumino kiekis ciberžolėje nėra didelis, jis sudaro vos 3-4% visos masės, tačiau būtent kurkuminas yra pagrindinė ciberžolės veiklioji medžiaga.

Kurkuminas pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Organizmo ląstelėse vykstantis oksidacinis stresas ir jo sukeltas uždegimas yra pagrindinė daugelio lėtinių ligų priežastis. Šios ligos - Alzheimerio liga, Parkinsono liga, diabetas, išsėtinė sklerozė, epilepsija, širdies ir kraujagyslių ligos, žvynelinė, alergijos, artritas, nutukimas, metabolinis sindromas, o taip pat onkologiniai susirgimai - ženkliai įtakoja ir neigiamai veikia žmogaus gyvenimo kokybę. Uždegimines medžiagas aktyvina ir ligų atsiradimą gali paskatinti daugybė išorinių ir vidinių faktorių: bakterijos ir virusai, aplinkos užterštumas, ilgalaikis arba nuolat pasikartojantis stresas, aukštas gliukozės kiekis kraujyje, organizme vykstantis oksidacinis stresas, kuris pažeidžia ląsteles ir skatina senėjimą, riebiųjų rūgščių perteklius organizme, ultravioletinė spinduliuotė, rūkymas, alkoholis, nesubalansuota mityba ir pan. Uždegiminių mediatorių poveikį mažinančios medžiagos vadinamos antioksidantais. Kurkuminas – viena iš jų (Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092 (JAV).

Vykstant oksidaciniam stresui, laisvieji radikalai ląstelės viduje inicijuoja tam tikrus procesus, kurie aktyvuoja uždegiminių genų pasireiškimą. Antioksidantai prisijungia laisvuosius radikalus ir tokiu būdu neleidžia jiems paveikti organizmo ląstelių bei mūsų DNR. Kurkuminas, kaip stiprus antioksidantas, turi savybių, kurios mažina lėtinio uždegimo procesus organizme ir tuo pačiu - įvairių susirgimų riziką (Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman Published online 2017 Oct 22. JAV. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. JAV).

Teksaso universiteto laboratorijoje atliktas tyrimas įrodė, kad tinkamomis dozėmis vartojamas kurkuminas turi netgi efektyvesnį priešuždegiminį poveikį, nei plačiai naudojami prieuždegiminiai vaistai – aspirinas ir ibuprofenas! (Takada Y, Bhardwaj A, Potdar P, Aggarwal BB. Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. Oncogene. 2004 Dec 9;23(57):9247-58. doi: 10.1038/sj.onc.1208169. PMID: 15489888. (JAV).

Kokia kurkumino nauda?

Nors kurkuminas jau tūkstančius metų pripažįstamas ir vartojamas Indijos Ajurvedoje ir tradicinėje Kinijos medicinoje, tačiau Vakarų pasaulyje jis buvo ignoruojamas iki pat 8-ojo dešimtmečio. Šiandien, mokslui atsigręžus į gamtą ir iš naujo pradėjus atrasti natūralius biologinį bei farmakologinį poveikį turinčius polifenolius, mokslininkai kurkuminą vadina naujuoju „vaistu“, teikiančiu vis daugiau vilčių ateities medicinai.  Per pastaruosius kelerius metus buvo paskelbta virš 5.000 straipsnių apie ciberžolės veikliąją medžiagą - kurkuminą ir jo poveikį stiprinant organizmo sveikatą. Šiuo metu ciberžolė yra viena iš daugiausiai pasaulyje ištirtų antioksidantinį poveikį turinčių vaistažolių. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman Published online 2017 Oct 22. JAV. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. JAV).

Kurkuminas laikomas ypač galingu antioksidantu, neutralizuojančiu laisvuosius radikalus, stimuliuojančiu organizmo antioksidacinių fermentų gamybą ir slopinančiu uždegiminius procesus organizme. Jo antioksidacinis aktyvumas yra panašus į vitaminų C ir E antioksidacinį poveikį. (Priyadarsini K.I., Maity D.K., Naik G.H., Kumar M.S., Unnikrishnan M.K., Satav J.G., Mohan H. Role of phenolic O-H and methylene hydrogen on the free radical reactions and antioxidant activity of curcumin. Free Radic. Biol. Med. 2003;35:475–484).

Naudingąsias kurkumino savybes pripažino dar senovės Ajurveda, o šiandien kurkuminą galima rasti jau ir vaistinėse – maisto papildų pavidalu (pavyzdžiui, kapsulėse). Tai išgrynintas ciberžolės ekstraktas, vartojamas skausmui ir uždegimui mažinti, pavyzdžiui, sergant osteoartritu. Kitose šalyse šis preparatas rekomenduojamas sergant kepenų ligomis, esant padidėjusiam cholesteroliui (https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-662/turmeric).

Remiantis atliktais tyrimais, Amerikoje 1 iš 3 žmonių kasdien vartoja natūralios kilmės medicininius preparatus. Natūralūs maisto papildai, tokie kaip kurkuminas, turi terapinį (teigiamą efektą sveikatai), tačiau nesukelia toksinio poveikio, vartojant terapinėmis dozėmis (Fadus MC, Lau C, Bikhchandani J, Lynch HT. Curcumin: An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent. J Tradit Complement Med. 2016;7(3):339-346. Published 2016 Sep 9. doi:10.1016/j.jtcme.2016.08.002 (JAV).

Vis daugėja su žmonėmis atliekamų studijų, patvirtinančių kurkumino vartojimo saugumą. Pašaliniai poveikiai yra minimalūs ir nepavojingi gyvybei. Net 8-12 g per dieną dozė nebuvo toksiška, tiriant pacientus, sergančius reumatoidiniu artritu. Prisegtame Food and Drug Administration (liet. – maisto ir vaistų administracijos) literatūros šaltinyje galima rasti beveik šimtą su žmonėmis atliktų tyrimų apžvalgų (https://www.fda.gov/media/104050/download).

Kaip rekomenduojama jį vartoti?

Svarbu žinoti, kad kurkuminas yra netirpus vandenyje, jis tirpsta tik riebaluose. Kadangi natūraliai kurkuminas yra prastai įsisavinamas, vertėtų ieškoti jo tokia forma, kuri užtikrintų šios medžiagos bioprieinamumą ir terapinį poveikį. Būtent tuo pasižymi mikrokapsuliuotas/liposominis kurkuminas. Patentuoto mikrokapsuliavimo proceso dėka aktyvaus kurkumino bioprieinanumas yra 40 didesnis nei įprasto ciberžolės ekstrakto, kuriame yra 95% kurkuminoidų.

Nors kurkuminas priskiriamas natūraliai gamtoje randamiems polifenoliams, tačiau vartojamas tik kaip prieskonis maiste, reikšmingos įtakos sveikatai jis neturi, nes yra prastai įsisavinamas. Virškinimo fermentai sunaikina apie 90% aktyvių kurkumino junginių. Buvo atrasta, kad juoduosiuose pipiruose esanti bioaktyvi medžiaga piperinas skatina biologinį kurkumino pasisavinimą, padeda jam išlikti kraujyje iki 24 val. ir garantuoja maksimalius su jo vartojimu susijusius rezultatus.

Kur galima įsigyti kokybiško kurkumino?

Jei ieškote aukštu įsisavinimo lygiu pasižyminčio kurkumino, apsilankykite el.parduotuvėje merita.lt. Čia rasite išsamų produktų aprašymą bei kainą, galėsite paskaityti kitų vartotojų atsiliepimus apie populiariausius produktus ir lengvai bei patogiai norimą papildą įsigysite internetu. Jei maisto papildą norite pirkti “gyvai”, kviečiame jį įsigyti pas mūsų partnerius.