Cholesterolio norma

“Jūsų cholesterolis per aukštas”! – tokį gydytojo verdiktą dabar išgirsta jau ir 30-mečiai. Šiame straipsnyje aptarsime, ar iš tiesų egzistuoja geras ir blogas cholesterolis, apžvelgsime, kaip atliekama ir ką parodo lipidograma, aptarsime pagrindinius cholesterolio rodiklius ir jų normas pagal amžių bei lytį, pasigilinsime, kaip gyvenimo būdas įtakoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Cholesterolis – Pagrindai, Kuriuos Turime Žinoti

Cholesterolis neretai laikomas sveikatos rizikos veiksniu, tačiau iš tiesų tai yra labai svarbi ir reikalinga medžiaga, visam žmogaus organizmui gyvybiškai būtinas komponentas, kuris:
  • naudojamas ląstelių “statybai”
  • padeda tinkamai funkcionuoti smegenų bei nervų sistemoms
  • dalyvauja tulžies rūgščių ir hormonų (antinksčių žievės ir lytinių) gamyboje
  • reikalingas vitamino D sintezei
Cholesterolį būtų galima apibūdinti kaip į riebų, minkštą vašką panašią medžiagą, kurią gamina žmogaus kepenys. Maždaug apie 70 procentų cholesterolio gamina pats žmogaus organizmas, o likę 30 procentų į mūsų kūną patenka su gyvūninės kilmės maistu.

Dėl savo sunkios, riebios prigimties, cholesterolis yra netirpus, todėl, patekęs į kraują, jis susijungia su lipoproteinais (kraujo plazmos baltymais).

Medicinoje yra sutartas toks žymėjimas:
  •  „gerasis“ cholesterolis arba didelio tankio lipoproteinai, žymimi DTL (angl. HDL)
  •  „blogasis“ cholesterolis arba mažo tankio lipoproteinai, žymimi MTL (angl. LDL)
  •  bendrasis cholesterolis, kuris susideda iš DTL cholesterolio ir MTL cholesterolio.

“Gerasis” Cholesterolis Ir “Blogasis” Cholesterolis

Žmogaus organizme nėra gerų arba blogų dalykų, svarbiausia yra jų tarpusavio balansas. Ši taisyklė galioja ir kalbant apie cholesterolį, nors jį esame linkę sąlyginai skirstyti į “gerąjį” ir “blogąjį”.

Cholesterolio norma2

MTL cholesterolis („blogasis“) perneša cholesterolį iš kepenų į kraujagysles, todėl jei jo kiekis kraujyje padidėja, gali susidaryti cholesterolio plokštelės, kurios prisideda prie arterijų užsikimšimo ir susiaurėjimo, dėl ko išauga rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, pavyzdžiui, ateroskleroze.

DTL cholesterolis („gerasis“) veikia priešingai. Pagrindinė jo užduotis – neleisti „blogojo“ cholesterolio plokštelėms kauptis ant arterijų ir kraujagyslių sienelių ir visą perteklinį cholesterolį nugabenti į kepenis, kur jis yra perdirbamas ir pašalinamas iš organizmo. Taigi, „gerasis“ cholesterolis mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Būtent dėl šios priežasties, „gerojo“ cholesterolio organizme neturėtų trūkti.

Cholesterolio Norma Kraujyje – Koks Rodiklis Laikomas Sveiku

Bendrasis cholesterolis yra MTL ir DTL cholesterolių suma. Bendras cholesterolio kiekis kraujyje svarbu, tačiau organizme svarbiausia – tinkama pusiausvyra. Jei trumpai – dominuoti turėtų didelio tankio lipoproteinai, o mažo tankio lipoproteinų kiekis turėtų būti sekamas ir kontroliuojamas.

Bendro cholesterolio norma – tai bendras kiekis riebalų, kuriuos organizmas gauna iš įvairių šaltinių, įskaitant “gerojo” (DTL) ir “blogojo” (MTL) cholesterolio kiekius.

Remiantis Kardiologų draugijos rekomendacijomis, bendrojo cholesterolio lygis kraujyje turėtų būti iki 190 mg/dl. Tačiau vien tik bendrasis cholesterolis mažai ką tepasako apie riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis (nors tyrimai rodo, kad į šių ligų rizikos grupę patenka tie pacientai, kurių bendrasis cholesterolio kiekis viršija 260 mg/dl).

Optimali bendro cholesterolio norma: mažiau nei 200 mg/dL
Ribinis lygis: 200-239 mg/dL
Aukštas lygis: 240 mg/dL ir daugiau

“Gerojo” cholesterolio norma (DTL, didelio tankio lipoproteinai): apie 40 mg/dL arba daugiau.
“Blogojo” cholesterolio norma (MTL, mažo tankio lipoproteinai): mažiau kaip 100 mg/dL.

Cholesterolio Norma Lentelė

 MTL cholesterolio norma mg/dl

 Rizikos grupė

iki 55 mg/dl Aterosklerozė
Koronarinė širdies liga
Šeiminė hipercholesterolemija
Miokardo infarktas
Kitos didelės rizikos būklės
iki 70 mg/dl ≥ 10 metų trunkantis diabetas
Lėtinė inkstų liga
≥180/110 mmHg kraujospūdis
iki 100 mg/dl ≤ 10 metų trunkantis diabetas
2 tipo diabetas
iki 115 mg/dl Sveikiems žmonėms

Cholesterolio Norma Pagal Amžių Ir Lytį

Nustatyta, kad optimalūs cholesterolio rodikliai gali skirtis priklausomai nuo paciento amžiaus ir/ar lyties, dabartinės sveikatos būklės, rizikos veiksnių ir kitų faktorių, kurie gali paveikti cholesterolio lygį kraujyje.

Amžiaus grupėje nuo 20 iki 39 metų bendras cholesterolio kiekis dažnai laikomas normaliu, kai jis yra mažesnis nei 200 mg/dL.

DTL cholesterolio norma moterims turėtų būti didesnė nei 45 mg/dl.
DTL cholesterolio norma vyrams turėtų būti virš 40 mg/dl.
Sveikatai saugi MTL cholesterolio norma abiem lytims neturėtų viršyti 115 mg/dl.

Svarbu nepamiršti, kad šie rodikliai yra tik apytiksliai, ir gydytojas kiekvienu atveju turėtų juos vertinti individualiai, atsižvelgdamas į konkretaus paciento sveikatos būklę.

Kas Yra Lipidograma?

Lipidograma yra laboratorinis tyrimas, skirtas ištirti kraujyje esančius riebalų (lipidų) kiekius. Šio tyrimo tikslas - suteikti informacijos apie rizikos veiksnius, didinančius tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Pagrindiniai lipidogramos tyrimo komponentai:
  • bendras cholesterolis: visų cholesterolio formų, įskaitant DTL ir MTL, kiekis kraujyje
  • trigliceridų kiekis kraujyje

Gyvenimo Būdo Įtaka Cholesterolio Kiekiui

Žmogaus organizmui cholesterolis reikalingas lygiai taip pat, kaip vanduo, baltymai, angliavandeniai. Tad kaip užtikrinti, kad jo kiekis kraujyje būtų toks, kuris padėtų organizmui efektyviai funkcionuoti, o ne kenktų sveikatai ir gerai savijautai? – Atsakymas paprastas: sveikai gyventi ir tikrintis profilaktiškai!

Profilaktiškai pasitikrinti cholesterolio kiekį kraujyje gydytojai rekomenduoja jau nuo 25-30 metų amžiaus ir, priklausomai nuo rezultatų, periodiškai kartoti tyrimus.

Sveiką DTL ir MTL cholesterolio balansą galima pasiekti propaguojant sveiką gyvenseną, kuri apima subalansuotą, visavertę mitybą, nuolatinį fizinį aktyvumą ir žalingų įpročių neturėjimą (vengti alkoholio, nerūkyti, mažiau ir rečiau vartoti riebų, rūkytą, perdirbtą gyvulinės kilmės maistą).

Cholesterolio norma1

Žinant savo cholesterolio normą ir laikantis sveikos gyvensenos principų, galima išvengti neigiamų sveikatos pasekmių bei sumažinti ligų riziką.