Gliukozaminas sąnariams

Vos prakalbus apie sąnarių sveikatą, būtinai išgirsime žodį „gliukozaminas“. Kas yra gliukozaminas ir kaip jis gali padėti palaikyti gerą sąnarių funkciją bei pristabdyti kremzlinio audinio dėvėjimąsi? – tai ir dar daugiau aptarsime šiame straipsnyje.

Kas Yra Gliukozaminas Ir Kokios Jo Funkcijos Organizme?

Gliukozaminas natūraliai žmogaus organizme gaminamas aminosacharidas, kurio paskirtis - palaikyti sąnarių kremzlių elastingumą, tvirtumą ir stangrumą. Gliukozaminas yra pagrindinė sąnarių kremzlių sudedamųjų medžiagų (glikozaminoglikanų ir proteoglikanų) „statybinė medžiaga“. Kremzlės veikia kaip apsauginės „pagalvės“, saugančios mūsų sąnarius nuo trinties, o gliukozaminas suteikia kremzlėms vientisumo ir atsparumo. Žmogui senstant (arba dėl patirtų traumų) kremzlinis audinys vis labiau “dėvisi”, irsta, mažėja organizmo gaminamas natūralus gliukozaminas, todėl sąnariuose atsiranda sustingimas ir diskomfortas. Ilgainiui tai progresuoja į sąnario funkcijos sunykimą, sąnariai deformuojasi ir tampa skausmingi. Tokiais atvejais į pagalbą verta pasitelkti gliukozamino papildus, kurie padeda palaikyti gerą kremzlinio audinio būklę. Labai dažnai papildų formulėse gliukozaminas ir chondroitinas eina kartu, mat jie abu yra pagrindinės struktūrinės kremzlių medžiagos.

Gliukozamino Poveikis Sąnarių Sveikatai

Sąnarių ligos (osteoartritas, reumatoidinis artritas) kyla dėl juose vykstančių uždegiminių procesų. Artritai neigiamai veikia sąnarių sveikatą, riboja judėjimo laisvę ir amplitudę, kelia diskomfortą ir skausmą, neigiamai veikia bendrą gyvenimo kokybę.

Gliukozaminas sąnariams1

Daugelis klinikinių tyrimų, kuriais buvo siekiama ištirti gliukozamino papildų naudą kelio ir klubo sąnarių sveikatai bei stuburo osteoartrito gydymui, atskleidė, jog gliukozaminas gali padėti sulėtinti kremzlinio audinio irimą, palengvinti sąnarių skausmą bei osteoartrito simptomus ir progresavimą.

Žurnale „Journal of Orthopaedic Research” publikuoti tyrimai atskleidžia, kad gliukozaminas gali sumažinti uždegimo žymenų kiekį organizme, ko pasėkoje mažėja diskomfortas bei skausmas.

Tyrimais patvirtinta, kad gliukozaminas:

  • teigiamai veikia kremzlinio audinio metabolizmą
  • stimuliuoja kolageno sintezę
  • turi uždegimą slopinantį poveikį
  • padeda atstatyti sąnarių kremzlių struktūros vientisumą
  • suteikia kremzlėms elastingumo ir stangrumo
  • lėtina sąnarių ligų progresavimą

Mokslo žurnale PubMed publikuotame straipsnyje „Gliukozamino, chondroitino ar placebo poveikis pacientams, sergantiems klubo ar kelio osteoartritu: metaanalizė“ pateikiami duomenys net iš 19 tyrimų, leidusių padaryti išvadą, kad gliukozamino sulfato vartojimas buvo veiksmingesnis kelio funkcijos gerinimui osteoartritu sergantiems pacientams, palyginus su placebu.

Nereikėtų pamiršti, kad ankstyvą ir/ar spartesnį sąnarių kremzlių susidėvėjimą gali sąlygoti per didelės fizinės apkrovos sąnariams bei patirtos traumos. Todėl tiems, kas kasdien patiria didelius ar itin intensyvius sportinius krūvius, gliukozaminą rekomenduojama vartoti profilaktiškai.

Kas Didina Gliukozamino Veiksmingumą?

Siekiant iš maisto papildų gauti maksimalią naudą, gliukozaminą rekomenduojama derinti su kitomis medžiagomis, padedančiomis normalizuoti sąnarių funkciją. Vaistinėse galima rasti gliukozaminą ir chondroitiną, gliukozaminą su bosvelija, gliukozaminą su kolagenu, MSM, kalciu, siliciu. Visos šios veikliosios medžiagos gerai „sutaria“ su gliukozaminu ir padeda palaikyti gerą sąnarių būklę.

Gliukozaminas sąnariams2

Gliukozamino Dozavimas, Kontraindikacijos Ir Formos

Gliukozaminas maisto papilduose dažniausiai būna kelių formų: gliukozamino sulfatas, gliukozamino hidrochloridas ir N-acetilgliukozaminas. Geriausiai iš jų visų yra ištirtas ir plačiausiai osteoartrito gydymui naudojamas gliukozamino sulfatas.
Įprastinė rekomenduojama dienos dozė yra 1500 mg, vartojant po 500 mg tris kartus per dieną.

Tyrimuose, kuriuose buvo atskleista gliukozamino nauda, tiriamiesiems kasdien buvo skiriama po 1500 mg gliukozamino sulfato. Dalis tiriamųjų teigiamą poveikį pradėjo jausti jau po kelių dienų, tačiau didžiajai daugumai rezultatas pasireiškė per 4-12 savaičių nuo gliukozamino vartojimo pradžios.

Gliukozamino nerekomenduojama vartoti vaikams iki 14 metų ir nėščioms moterims, nes nėra jo vartojimo saugumą patvirtinančių įrodymų.

Yra keletas maisto papilduose naudojamų gliukozamino formų, pavyzdžiui, skystas gliukozaminas, gliukozaminas milteliais ar gliukozaminas kapsulėse, todėl kiekvienas gali pasirinkti sau priimtiniausią ir patogiausią variantą. Renkantis papildus, didžiausią dėmesį reikėtų kreipti ne į gliukozamino kainą, bet į subalansuotą papildo sudėtį (ar formulėje yra medžiagų, didinančių gliukozamino veiksmingumą) ir į tai, koks kiekis gliukozamino yra vienoje dozėje.

Galimi Šalutiniai Gliukozamino Poveikiai

Gliukozamino papildai yra gana saugūs vartoti, tačiau papildomo atsargumo reikėtų tiems, kurie turi alergiją kiaukutiniams, t.y. kiautą turintiems gyvūnams.

Taip pat gliukozamino sulfatas gali netikti tiems, kurie riboja druskos suvartojimą, mat gliukozamino sulfatas yra valgomosios druskos (natrio chlorido) pavidalu. Todėl jei nenorite didinti suvartojamos druskos kiekio, rekomenduojama rinktis aukštos kokybės gliukozamino papildus, kurių sudėtyje yra ne natrio, o kalio chloridas.

Atsargiai gliukozamino papildus turėtų vartoti tie, kurie turi sutrikusią gliukozės toleranciją. Nors nėra pakankamai tyrimų, įrodančių galimą gliukozamino sulfato poveikį atsparumui insulinui, prieš pradėdami vartoti gliukozamino papildus, pasikonsultuokite su gydytoju, jei turite problemų su gliukozės kiekiu kraujyje.

Gydytojo rekomendacija pravers bet kuriuo atveju, jei vartojate vienus ar kitus receptinius preparatus, pavyzdžiui, vaistus nuo diabeto ar skystinančius kraują.

Ar Galima Gliukozamino Gauti Su Maistu?

Papilduose naudojamas gliukozaminas yra išgaunamas iš įvairių moliuskų bei vėžiagyvių (krevečių, krabų, omarų) išorinių kiautų ir skeletų. Gyvūninės kilmės gliukozaminui yra ir alternatyva, tinkanti veganams ir vegetarams, mat gliukozaminas gali būti išgaunamas iš tam tikros rūšies grybų ir grūdų.

Gryno gliukozamino maiste nėra, tačiau į mitybą verta įtraukti kai kuriuos produktus, kurių sudėtyje yra sąnarių sveikatai naudingų medžiagų, pavyzdžiui:

  • jautienos ar vištienos kaulų sultinys, kuriame gausu į želė panašaus kolageno ir glikozaminoglikanų.
  • smulkinti krabų, omarų, kitų vėžiagyvių ar moliuskų kiautai, kuriuose yra chitino – medžiagos, iš kurios išgaunamas papilduose naudojamas gliukozaminas. Paprastai šie kiautai yra nevalgomi, tačiau jų miltelius galima naudoti sultiniuose.
  • gliukozamino ir chondroitino gausu gyvūnų kauluose ir kremzlėse, tačiau po terminio apdorojimo jie beveik netenka vertės.
  • tam tikrų rūšių grybuose (šiitake) yra polisacharidų, kurių struktūra ir veikimo principai panašūs į gliukozamino.
  • mėsoje, žuvyje, pieno produktuose gausu amino cukrų, kurie yra sudedamoji gliukozamino dalis.

Sąnarių sveikatą taip pat gali palaikyti ir omega-3 riebalų rūgštimis turtingas maistas: riebi žuvis, graikiniai riešutai, linų sėmenys.