Shiitate grybų ekstraktas
Tolimųjų Rytų šalyse jau daugiau kaip du tūkstančius metų gerai žinomo, plačiai vartojamo ir dėl savo ypatingų savybių labai vertinamo grybo Shiitake (tariama šitake) lietuviškas pavadinimas yra valgomasis dantenis, o lotyniškai jis skamba taip: Lentinus edodes. Iš Japonijos kilusių ir ant negyvos medienos augančių grybų pavadinime užkoduotas ir jų „gyvenimo“ būdas: „shii“ - reiškia į ąžuolą panašus medis, o „take“ - grybas. Natūraliai šitake grybai Japonijoje, Kinijoje ir Korėjoje.
Kas yra shiitake grybas?
Japonų tauta šiuos gurmaniškus grybus jau daugybę metų plačiai naudoja kulinarijoje – kepa, verda vandenyje ir garuose, troškina, daro barbekiu ant grotelių. Mingų dinastijos (1368–1644) laikais vertingi shiitake grybai buvo tiekiami išskirtinai tik imperatoriui ir jo šeimai, todėl nenuostabu, kad juos imta vadinti imperatoriškuoju maistu. Japonai yra įsitikinę, kad shiitake grybai – ne tik skanus ir aromatingas maistas, bet ir neįkainojamą naudą teikiantis sveikatos bei gyvybės eliksyras.
Grybų karaliumi vadinamas ir į Gineso rekordų knygą įtrauktas shiitake grybas visame pasaulyje yra plačiai naudojamas ir kaip maisto produktas, ir kaip veiklioji medžiaga maisto papildų gamyboje.
Kuo shiitake grybų ekstraktas gali būti naudingas organizmui?*
Shiitake grybas yra labiausiai pasaulyje ištirtas grybas, pelnytai vadinamas medicininiu grybu, – kiekvienais metais pasaulio mokslininkai paskelbia daugiau kaip pusę tūkstančio mokslinių tyrimų, studijų ir publikacijų, patvirtinančių šio grybo poveikį onkologijoje. Ypač daug tyrimų yra atlikę Japonijos mokslininkai.
Tyrinėjant shiitake grybo veikliąsias medžiagas, buvo nustatyta, kad jų sudėtyje yra ypatingų bioaktyvių komponentų – polisacharidų (alfa gliukanas ir beta gliukanas), triterpenų, erinacinų, fitoncidų - efektyviai kovojančių su įvairiais virusais1 ir piktybiniais augliais2 bei pasižyminčių imunomoduliuojančiu3 poveikiu.
Patys shiitake grybai turtingi baltymais ir B grupės vitaminais, juose gausu mums svarbių mineralų - kalio, kalcio, magnio ir fosforo.
Šitake grybų pagrindu yra pagamintas ir inovatyvus maisto papildas AHCC500+®.
Unikalaus fermentacijos proceso metu gimusios formulės sudėtyje yra patentuotas shiitake grybų ekstraktas, standartizuotas alfa-gliukanuose, bei ilgalaikio atpalaidavimo vitaminas C.
AHCC – tai aktyvus heksozės koreliacinis junginys, pagamintas iš šitake grybų grybienos, kurio sudėtyje gausu polisacharidų, aminorūgščių ir mineralų.
Pagrindiniai biologiškai aktyvūs AHCC® komponentai - alfa-gliukanai – tai mažos molekulės, kurias organizmas pasisavina itin lengvai. Japonijoje AHCC® yra vienas iš TOP imunitetą palaikančių ingredientų, kurio savybės aprašytos daugiau nei 50 mokslinių straipsnių, įskaitant daugiau nei 20 su žmonėmis atliktų klinikinių tyrimų.
9-ojo dešimtmečio pabaigoje AHCC® sukūrė Japonijos biotechnologijų įmonė Amino Up Co., bendradarbiaudama su Tokijo universiteto mokslininkais. Moksliniai tyrimai pradėti tiriant šimtus medicininių grybų rūšių, siekiant išskirti tuos, kurie turi didžiausią pajėgumą padidinti natūralių žudikų (NK) ląstelių aktyvumą. Taip buvo sukurtas grybienos kultūros auginimo procesas, kurio metu grybo ląstelių fermentai natūraliai susidarančius polisacharidus paverčia mažo dydžio alfa-gliukanais.
Šie unikalūs, specifiniai junginiai suteikia AHCC® išskirtinių savybių, kurių dėka fermentuotas šiitake ekstraktas Japonije tapo Nr. 1 ir yra vartojamas įvairiems tikslams, įskaitant imuniteto palaikymą, antivirusinę apsaugą, kepenų apsaugą, onkologinių susirgimų gydyme pasireiškiančių šalutinių poveikių mažinimą ir pan.
Kada rekomenduojama vartoti shiitake grybų ekstraktą?
Shiitake medicininių grybų ekstraktą profilaktiškai rekomenduojama vartoti tiems, kurie nori sustiprinti natūralią organizmo apsaugą ir apsaugoti nuo ligų.
AHCC® formulės sudėtyje be shiitake grybų ekstrakto taip pat yra ir ilgalaikio atpalaidavimo vitaminas C, kuris pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir imunitetą stiprinančiomis savybėmis.
Vitaminas C padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, normalią energinių medžiagų apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią psichologinę būklę. Vitaminas C gerina geležies absorbciją, padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.
Alfa-gliukano oligosacharidai tarnauja kaip prebiotinė medžiaga, maitinanti gerąsias žarnyno bakterijas ir padedanti sukurti joms palankią terpę gyventi ir daugintis.
Literatūros šaltiniai:
¹ Ikekawa, Tetsuro; Uehara, Nobuaki; Maeda, Yuko; Nakanishi, Miyako; Fukuoka, Fumiko (1968). „Antitumor activity of aqueous extracts of ediblemushrooms“. Cancer Research. 29 (3): 734–5.
2 Maryama S., Sukekawa Y, kaneko Y., Fujimoto S. „Antitumor activities of lentinan“. Cancer and Chemotherapy. 2006 Nov; 33(12):1726-9.
3 Xiaoshuang Dai 1, Joy M Stanilka 1, Cheryl A Rowe 1, Elizabethe A Esteves 2, Carmelo Nieves Jr 1, Samuel J Spaiser 1, Mary C Christman 3, Bobbi Langkamp-Henken 1, Susan S Percival 1. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults, PMID: 25866155 DOI: 10.1080/07315724.2014.950391
Wineeya Suknikhom, Ruangsak Lertkhachonsuk, and Tarinee Manchana. The Effects of Active Hexose Correlated Compound (AHCC) on Levels of CD4+ and CD8+ in Patients with Epithelial Ovarian Cancer or Peritoneal Cancer Receiving Platinum Based Chemotherapy. Asian Pac J Cancer Prev. 2017; 18(3): 633–638. doi: 10.22034/APJCP.2017.18.3.633
*Visa informacija šioje svetainėje pateikiama tik informaciniais tikslais. Čia pateikta informacija apie grybus ir jų naudą sveikatai jokiu būdu nėra skirta pakeisti gydytojo patarimus ar paskirtą gydymą. Jūs neturėtumėte naudoti mūsų svetainėje esančios informacijos savarankiškai diagnozuoti ar asmeniškai gydyti bet kokią sveikatos būklę ar ligą.