Mitybos įtaka smegenų sveikatai

Mitybos įtaka smegenų sveikatai

Tinkama mityba palaiko smegenų vientisumą funkciniu ir struktūriniu lygmeniu, gerina pažintinius gebėjimus ir užkerta kelią amžiaus įtakotam kognityviniam nuosmukiui.

Tam, kad smegenys galėtų tinkamai formuotis, vystytis ir funkcionuoti, joms reikia nuolatinio aprūpinimo maistinėmis medžiagomis. Yra daug smegenims būtinų maistinių medžiagų, tačiau kai kurios iš jų yra ypatingai svarbios pažintinėms funkcijoms ir bendrai smegenų sveikatai.

Mitybos įtaka smegenų sveikatai2

Smegenims naudingi produktai

Iš akcentuojamų aspektų galima paminėti glikemijos indeksą, pakankamą aminorūgščių ir nepakeičiamųjų riebalų rūgščių (DHR-OMEGA-3) kiekį bei vitaminus ir mikroelementus, gyvybiškai svarbius smegenų veiklai.

Tam tikros fitocheminės medžiagos, daugiausia randamos raudonuosiuose vaisiuose ir kai kuriuose vaistiniuose augaluose (Bacopa monnieri, Ginkgo biloba, Melisa officinalis), šiandien pripažįstamos ir vertinamos dėl savo neuroprotekcinių savybių, stiprinančių pažinimo gebėjimus ir subalansuojančių nervų sistemą, nerimą ir savikontrolę.

Glikemijos indeksas

Glikemijos indeksas yra labai svarbus aspektas, nes žmogaus smegenims reikia nuolatinio gliukozės tiekimo, kad išlaikytų pažintinius gebėjimus. Mažo glikemijos indekso maisto produktai mažina atsparumą insulinui ir gali pagerinti pažinimo gebėjimus (dėmesį, atmintį, skaičiavimą ir kt.)

Baltymų nauda

Su maistu suvartojamų baltymų  kokybė ir kiekis gali keisti neurotransmiterių sintezę. Įvairūs tyrimai rodo teigiamą ryšį tarp tam tikrų aminorūgščių vartojimo ir pažintinių gebėjimų.

Mitybos įtaka smegenų sveikatai1

Omega-3, -6, -9

Polinesočiosios riebalų rūgštys turi teigiamą poveikį pažinimo funkcijai, o pernelyg didelis sočiųjų riebalų rūgščių vartojimas yra susijęs su kognityvinės veiklos sutrikimais.

Vitaminų įtaka smegenims

Vitaminai B5, B6, B12, B9 (folio rūgštis) ir cinkas yra būtini smegenų veiklai.

Vitaminas B5 padeda palaikyti normalią protinę veiklą ir normalią energijos apykaitą, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.

Vitaminas B6 padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą ir normalią energijos apykaitą, padeda palaikyti normalią psichologinę funkciją, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį, padeda reguliuoti hormonų aktyvumą.

Vitaminas B12 padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, normalią psichologinę funkciją, normalią energijos apykaitą, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį, atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese, padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą.

Folio rūgštis padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.

Mikroelementai smegenims

Cinkas padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią riebalų rūgščių apykaitą, normalią baltymų sintezę, padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, atlieka tam tikrą funkciją ląstelių dalijimosi procese.

Cinko stoka organizme yra susijusi su vaikų dėmesio trūkumu ir hiperaktyvumu, paauglių atminties ir mokymosi problemomis, o suaugusiųjų ir pagyvenusių žmonių organizme – su stresu, depresija ir kognityviniais veiklos sutrikimais.