Kas yra hidrolizuotas kolagenas?

Kolagenas yra vienas iš svarbiausių organizmo baltymų. Jo gausu odoje, kauluose, kremzlėse, sausgyslėse, raiščiuose, raumenyse, kraujagyslėse, dantyse ir dantenose, akies ragenoje, vidaus organuose bei jungiamajame audinyje.

Kai kuriuose audiniuose kolagenas gali būti gelio pavidalo (pavyzdžiui, akies stiklakūnyje), kituose jis turi tvirtą, į susuktas virveles panašią struktūrą (pavyzdžiui, sausgyslėse). Žmogaus organizme aptinkami 28 skirtingi kolageno tipai, tačiau pagrindiniai yra I, II ir III tipo kolagenai, sudarantys apie 90% viso organizmo kolageno.

Odoje dominuoja I ir III tipo kolagenas: I tipo kolagenas sudaro 80-85% viso odos kolageno, o III tipo kolagenas - likusius 15-20%. I tipo kolageno taip pat yra sausgyslėse, raiščiuose, kauluose, vidaus organuose, dantenose, jungiamajame audinyje.

Kremzliniame sąnarių audinyje, kauliniame audinyje, tarpslanksteliniuose diskuose vyrauja II tipo kolagenas.

„Jaunu“ vadinamas III tipo kolagenas randamas gimdos ir kraujagyslių sienelėse, naujai susiformavusiuose odos audiniuose.

Kaip išsirinkti gerą kolageno papildą?

Renkantis kolageno papildą, derėtų atsižvelgti į keletą aspektų:

  • kokio tipo ar tipų yra kolagenas
  • kokia jo kilmė – gyvūninis ar jūrinis kolagenas
  • koks molekulinis svoris – hidrolizuotas ar stambių molekulių kolagenas
  • kiek gramų kolageno yra dienos dozėje
  • ar formulėje yra papildomų medžiagų, reikalingų optimaliam kolageno įsisavinimui

Kokį kolageną rinktis - hidrolizuotą ar didelių molekulių?

Kolageno hidrolizė atliekama siekiant sumažinti molekulinį baltymo svorį ir padidinti jo bioprieinamumą (įsisavinimą). Hidrolizavimo procesas kolageno molekulės dydį leidžia sumažinti iki mažesnių fragmentų, vadinamų peptidais arba oligopeptidais. Hidrolizuotą kolageną sudaro mažos molekulinės masės (0,3–8 kDa) peptidai. Tyrimai rodo, kad apie 90% hidrolizuoto kolageno absorbuojama per 12 valandų nuo jo suvartojimo.

Hidrolizuoti kolageno peptidai turi keletą privalumų:

  • hidrolizuotą kolageno organizmas lengviau virškina ir absorbuoja.
  • hidrolizuotas kolagenas dažnai turi mažiau išraiškingą skonį ir kvapą (dažniausiai yra beskonis ir beveik bekvapis) nei didelių molekulių kolagenas, todėl jį maloniau vartoti.
  • dėl mažos molekulinės masės, hidrolizuotas kolagenas yra lengvai virškinamas, absorbuojamas ir efektyviai paskirstomas žmogaus kūne.

Ar kolageno atsargas organizme galima papildyti valgant želatiną?

Tiek želatinoje, tiek šaltienoje ar kaulų sultinyje esantis kolagenas yra stambių molekulių, todėl jo bioprieinamumas yra gerokai mažesnis, lyginant su hidrolizuoto kolageno peptidais. Todėl norint gauti reikiamą kolageno dienos normą tektų suvartoti labai didelį kiekį želatinos.

Poveikį pagrindžiantys tyrimai

Vienos didžiausių kada nors atliktų metaanalizių apie geriamo kolageno papildų įtaką žmogaus odos sveikatai ir ilgaamžiškumui ("Effects of hydrolysed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis") išvadoje teigiama: “Meta-analizei atrinkti tyrimai buvo atsitiktinių imčių (randomizuoti), dvigubai akli ir kontroliuojami. Jų metu buvo vertinamas geriamojo hidrolizuoto kolageno vartojimas, pasirenkant vertinti bent vieną iš šių kriterijų: odos raukšlės, odos drėkinimas, odos elastingumas/stangrumas. Peržiūrėjus straipsnius iš įvairių mokslinių duomenų bazių, buvo atrinkta 19 tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo 1125 dalyviai nuo 20 iki 70 metų (95 % moterų). Sisteminė tyrimų apžvalga atskleidė teigiamus hidrolizuoto kolageno vartojimo rezultatus (palyginti su placebu) odos drėkinimo, elastingumo ir raukšlių būklės gerinimo kriterijuose. Geresnio drėkinimo ir elastingumo išvados taip pat buvo statistiškai reikšmingos pogrupio meta-analizėje. Remiantis meta-analizės rezultatais, 90 dienų vartotas hidrolizuotas kolagenas veiksmingai sumažino odos senėjimą, pagerino odos elastingumą ir drėkinimą."

Nuoroda į mokslinę publikaciją: "Effects of hydrolysed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis"