Kas padeda nuo viduriavimo?

Gana dažnai pasitaikanti, tačiau labai nemaloni būklė – viduriavimas nėra toks jau visiškai nereikšmingas dalykas, į kurį būtų galima numoti lengva ranka. Šią būseną, kai išmatos tampa nenormaliai skystos, gana gausios ir dažnos, sukelia į organizmą patekusios patogeninės bakterijos ar virusai, apsinuodijimas maistu ar kitomis medžiagomis. Viduriavimas gali pasireikšti ir dėl storajame žarnyne esančių parazitų bei esant stresinei situacijai.

Viduriavimas gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Pirmiausia reikėtų pabandyti viduriavimą sustabdyti patiems, o jam užsitęsus ilgiau nei parą – būtinai kreiptis į gydytoją, kuris nustatys viduriavimo priežastį ir paskirs atitinkamą gydymą.

Infekcinis viduriavimas, kurį sukelia į žarnyną patekusios salmonelės arba rotavirusas, pasitaiko dažniau nei neinfekcinės kilmės, tačiau abiem atvejais svarbiausias dalykas yra kaip galima greičiau atstatyti organizme skysčių ir elektrolitų balansą.

Ką reikia turėti namų vaistinėlėje?

Pasireiškus viduriavimui, svarbiausia yra atstatyti vandenį ir druskas. Tam gali pasitarnauti vaistinėje be recepto parduodami geriamieji rehidracijos tirpalai. Šiuose druskiniuose tirpaluose mikroelementų (natrio, chloro, kalio) ir gliukozės, kurie optimaliausiai įsiurbiami į organizmą. Gliukozė yra labai svarbi, nes ji padeda druskai įsisiurbti į organizmą.

Viduriavimą slopinti ir stabdyti padeda “baltasis molis” (diosmektitas). Tai yra natūrali medžiaga, kuri kaip kempinė sutraukia toksinus ir virusus ir neleidžia jiems skverbtis į organizmą. Tokiu būdu iš organizmo kartu su šiuo moliu pasišalina ir toksinai, virusai, žmogus trumpiau viduriuoja ir greičiau atsistato. Tačiau kartu turi būti vartojamas ir geriamos rehidracijos tirpalas.

Dar vienas svarbus dalykas – gerosios bakterijos arba probiotikai. Nors gerųjų bakterijų būna ir rauginto pieno produktuose (jogurte, pasukose ar kefyre), viduriuojant pieno produktų vartoti nerekomenduojama, verčiau rinktis probiotinius maisto papildus, kuriose yra lakto ir bifido bakterijų.

Natūralios priemonės viduriuojant

Dėl viduriavimo pasireiškia dehidratacija, todėl skysčiams atstatyti rekomenduojama gerti raminančią mėtų ar ramunėlių arbatą, aviečių lapų arbatą, kurioje gausu mineralų ir vitaminų bei juodąją arbatą su cukrumi. Arbatoje yra taninų, kurie slopina toksinų absorbciją ir padeda sumažinti žarnyno uždegimą.

Viduriavimą lengvina virtos bulvės, kuriose gausu krakmolo, bei ryžių ar avižų „klijai“.

Viduriuojant reikėtų atsisakyti pieno produktų, kavos, alkoholio ir riebaus maisto bei papildomą dėmesį skirti asmens higienai.