Kam reikalingas kolagenas?

Jaunystės baltymu tituluojamas kolagenas priklauso struktūrinių baltymų grupei, kurioje yra daugiau kaip 28 skirtingi kolageno tipai. Visi šie tipai sudaro apie 30% visų žmogaus organizmo baltymų, t.y. maždaug 6-8 kg bendros kūno baltymų masės arba 10-25 kg gryno kūno svorio. Kiekvienas iš 28 kolageno tipų yra unikalus savo struktūra ir funkcijomis, tačiau apie 90% viso žmogaus organizme esančio kolageno sudaro 3 pagrindiniai tipai:

  • I tipo kolagenas: oda, kaulai, sausgyslės, kremzlės, jungiamasis audinys
  • II tipo kolagenas: sąnarių kremzlės ir kaulinis audinys
  • III tipo kolagenas (dažnai vadinamas “jaunu”): naujai susiformavę audiniai, kraujagyslių sienelės, oda ir gimdos sienelės

Žmogui amžėjant, apie 30-uosius metus natūralaus kolageno sintezė organizme pradeda mažėti, ko pasekoje kiekvienais metais organizme pagaminama apie 1,5% mažiau šio kūno struktūrą palaikančio baltymo. Todėl pasirodo pirmosios raukšlelės, su laiku oda praranda elastingumą, vis labiau glemba ir raukšlėjasi, mažėja raumenų masė, atsiranda strijos ir celiulitas, trapesni tampa nagai. Siekiant išlaikyti stangrią odą, lanksčius sąnarius ir sveikus plaukus bei nagus, į pagalbą galima pasitelkti kolageno papildus. Šiam straipsnyje aptarsime, kas yra kolagenas, kodėl jis mums reikalingas, kaip išsirinkti kokybišką kolageno papildą ir kaip dažnai jį vartoti.

Kolagenas – kas tai?

Kolageno molekulę sudaro trys polipeptidinės grandinės iš tarpusavyje susijungusių aminorūgščių, kurias mūsų organizmas gauna valgant baltymus. Tam, kad užtikrintume pakankamą natūralaus kolageno gamybą organizme, per dieną turėtume suvartoti apie 60-80 gramų baltymų (t.y. 0,8-1 g/kūno kilogramui, o aktyviai sportuojantys - iki 1,5 g/kg). Nors 80 gramų atrodo nedaug, tačiau kalbame apie grynus baltymus, o tai per dieną sudarytų kelis kiaušinius, vištienos krūtinėlę/mėsos steiką/žuvies filė, koncentruotą baltyminį kokteilį, varškės pakelį ar graikiško jogurto induką. O vegetarai ar veganai turėtų suvalgyti kelis kilogramus varškės, tofu, riešutų ir kitų negyvūninės kilmės baltymų. Atrodo daugokai, tiesa? Ir vargu, ar per dieną tikrai tiek pajėgtume suvalgyti, jau nekalbant apie tai, kad tai neigiamai atsilieptų kūno svoriui ir sveikatai.

Kokia rekomenduojama kolageno paros norma?

Kaip rodo tyrimai, natūralios kolageno sintezės sumažėjimą organizme galima atstatyti geriant specifinius bioaktyvaus kolageno papildus.
Priklausimai nuo amžiaus, rekomenduojama optimali kolageno dozė, turinti funkcinį poveikį, gali svyruoti nuo 2,5 iki 10 gramų gryno kolageno per dieną.

Kaip veikia geriamas kolagenas?

• Oda: iš kolageno formuojasi odos skaidulos, lemiančios jos tekstūrą (stangrumą, elastingumą), hidrataciją ir spalvą.
• Sąnariai: kolageno gausu sąnarį saugančiame kremzliniame audinyje, kuris užtikrina sąnarių lankstumą ir judrumą.
• Plaukai ir nagai: kolagenas yra svarbus plaukų ir nagų struktūros komponentas, nuo kurio priklauso nagų ir plaukų tvirtumas bei sveika išvaizda.
• Jungiamasis audinys: kolageno yra kaulų struktūroje, sausgyslėse ir kraujagyslių sienelėse.

Kuo skiriasi gyvūninis (bovine) jūrinis (marine) kolagenas?

Galvijų kolagene vyrauja III tipo kolagenas, o jūrinės kilmės kolagene daugiausiai yra I tipo kolageno, kuris savo struktūra yra labiausiai artimas žmogaus kolageno struktūrai. Gyvūninės kilmės kolagenas yra išgaunamas iš galvijų arba kiaulių audinių, jis tinka tiems, kas yra alergiški jūrinio kolageno šaltiniams: žuvims ar moliuskams.

Jūrinės kilmės kolageną sudaro mažesni nei galvijų peptidai, todėl jis 1,5 karto lengviau virškinamas, absorbuojamas ir paskirstomas visame kūne. Iš žuvų odos, kaulų ir pelekų išgaunamą kolageną sudaro 8 iš 9 organizmui reikalingų aminorūgščių, būtinų baltymo susiformavimui. Jūrinis kolagenas yra tinkamas pasirinkimas kai kurioms vegetarų grupėms, pvz. pesketarams.

Kolageno veikimą papildančios medžiagos

Labai gerai, jei geriamo kolageno papilde yra ir kitų medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų, hialurono rūgšties, mikroelementų, polisacharidų.

Tam, kad žmogaus organizmas galėtų natūraliai gaminti kolageną, reikalingas vitaminas C, kuris yra pagrindinis kolageno ir elastino sintezės faktorius.

Hialurono rūgštis veikia kaip kempinė: ji pritraukia ir sulaiko iki 1000 kartų daugiau vandens nei sveria jos pačios molekulė, todėl ji yra viena geriausių medžiagų, maksimaliai padidinančių odos drėgmės lygį.

Biotinas (vitaminas H arba B7) padeda sustabdyti plaukų slinkimą, veiksmingai gerina odos būklę, stiprina nagus ir skatina naujų plaukų augimą.

Silicis ir selenas stiprina jungiamąjį audinį, padeda susijungti naujai gaminamo kolageno blokams, tad prisideda prie odos, nagų, plaukų, kremzlių ir kaulų stiprinimo.