Kaip vartoti ciberžolę?

Ciberžolę atpažinti nesunku. Ryškūs, geltonai oranžiniai milteliai dažnai naudojami virtuvėje troškiniams, sriuboms, ryžiams gardinti. Spalvą šiam šildančiam prieskoniui suteikia ciberžolėje esantis kurkuminas. Vienoje ciberžolės šaknyje yra maždaug 2–5 procentai kurkumino. Nors dažnai manoma, kad kurkuminas yra ta pati ciberžolė, tik kitu pavadinimu, juos derėtų atskirti: ciberžolė yra augalas, o kurkuminas – pagrindinė veiklioji ciberžolės medžiaga, aktyvusis komponentas, pasižymintis vertingomis biologiškai aktyviomis savybėmis.

Kaip vartoti ciberžolę1


Dažinė ciberžolė (lot. Curcuma longa, angl. turmeric ) – tai Pietų Azijoje augantis imbierinių šeimos augalų genties šakniavaisis. Ciberžolės miltelius dažnas matėme, tačiau kaip atrodo ciberžolė, jau daugiau kaip du tūkstančius metų vartojama Rytų šalių virtuvėje ir medicinoje? Iš išvaizdos ciberžolės šaknis primena imbierą – tai gumbuotas šakniavaisis, kurį perpjovus, matosi ryškiai oranžinė spalva. Ciberžolės šaknis yra verdama, džiovinama ir sumalama į miltelius – būtent tokiu pavidalu ji naudojama tiek virtuvėje, tiek maisto papilduose ar kaip sudėtinė kosmetikos dalis.

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip vartoti ciberžolę, kad gautume maksimalią jos teikiamą naudą organizmui.

Ciberžolės Nauda: Ką Reikėtų Žinoti?

Ciberžolės sudėtis nepaprastai turtinga, joje gausu sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, lipidų, baltymų, angliavandenių, vitaminų A, C ir D, kalcio, natrio, kalio, geležies, magnio, kurkuminoidų, eterinių aliejų, maistinių skaidulų ir natūralių cukrų.

Medicinoje ciberžolė buvo “atrasta” dar 17-tame amžiuje, kai Indijos mokslininkai nustatė, jog šis prieskoninis augalas turi itin stiprias antioksidacines ir uždegimą malšinančias savybes, kurias šiandien patvirtina daugiau nei 7000 mokslinių straipsnių.

Ciberžolėje esanti veiklioji medžiaga kurkuminas neutralizuoja pagrindines molekules, kurios „užveda“ lėtinį arba šaltąjį organizme vykstantį uždegimą, dėl kurio palaipsniui vystosi daugybė lėtinių ligų, bloginančių gyvenimo kokybę, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, artritas, inkstų ir kepenų ligos, Alzheimerio liga, Parkinsono liga, alerginės ligos ir žvynelinė, metabolinis sindromas ir nutukimas, onkologinės ligos.

Dažinė ciberžolė padeda:
  • palaikyti normalų cholesterolio lygį kraujyje bei normalią širdies ir kraujagyslių sistemos funkciją
  • palaikyti normalią kepenų veiklą bei normalų kepenų lipidų kiekį
  • palaikyti virškinimo sistemos veiklą
  • palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą
  • apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos

Kurkuminas laikomas vienu stipriausių antioksidantų, padedančių kovoti su kasdien patiriamu oksidaciniu stresu. Antioksidantai mažina laisvųjų radikalų kiekį ir saugo mūsų vidaus organus bei odą nuo aplinkos taršos ir UV spindulių.

Kurkuminas taip pat pasižymi antibakterinėmis, antivirusinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Ciberžolę naudinga įtraukti į savo mitybą, jei kamuoja odos problemos: egzema, dermatitas, aknė, psoriazė.

Ciberžolė ir refliuksas. Beveik 2 mėnesius Tailande trukęs tyrimas su 151 dalyvių atskleidė, kad aktyvusis ciberžolės komponentas kurkuminas sustiprino apsauginį stemplės mechanizmą ir padėjo slopinti gastroezofaginio refliukso sukeliamus simptomus - kylančią skrandžio rūgštį.

Ciberžolė lieknėjimui. Ciberžolė laikoma vienu vertingiausių prieskonių, siekiant sklandaus virškinimo, dailios figūros ir geros sveikatos. Kurkuminas skatina metabolizmą ir tulžies gamybą, padeda virškinti ir šalinti toksinus. Pagerėjus virškinimui, geriau įsisavinamos maistinės medžiagos, greičiau ateina sotumo jausmas, suvalgoma mažiau maisto. Mažesnis nesuvirškintų medžiagų kiekis taip pat reiškia švaresnį, mažiau endotoksinais užterštą, organizmą ir geresnę medžiagų apykaitą.

Ciberžolė sąnariams. Priešuždegiminės ir skausmą mažinančios ciberžolės savybės gali padėti sušvelninti sąnarių skausmus, kurių pagrindinė priežastis dažniausiai yra uždegimas. Ciberžolę rekomenduojama profilaktiškai vartoti sergantiems reumatoidiniu artritu.

Ciberžolė nuo žvynelinės. Nors nėra atlikta didelių klinikinių tyrimų, patvirtinančių, kad ciberžolė gydo psoriazę, tačiau mažesnis tyrimas, atliktas su 34 žmonėmis, sergančiais lengva ar vidutinio sunkumo psoriaze, atskleidė, kad 2 kartus per dieną 9 savaites vietiškai naudojamas ciberžolės gelis padėjo pagerinti psoriazės sukeltų pažeidimų dydį, paraudimą, storį ir mastelį.

Ciberžolė nuo cholesterolio. Kurkuminas mažina “blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje, todėl ciberžolė puikiai tinka hiperlipidemijos profilaktikai. Sutrikus lipidų (kraujo riebalų) apykaitai, kraujyje padidėja cholesterolio kiekis, kas laikoma pagrindiniu širdies ir kraujagyslių ligas sukeliančiu veiksniu. 2018 m. buvo paskelbtos Kinijoje atliktos meta-analizės, į kurią įtrauktos 7 studijos ir 649 pacientai, išvados. Išvadose atskleidžiama, jog kurkuminas, vartojamas kartu su kitais vaistais, padeda sumažinti lipidų kiekį kraujo serume.

Sveikatingumo Gidas: Kaip Efektyviai Vartoti Ciberžolę

Kaip vartoti ciberžolę, kad organizmas kuo efektyviau pasisavintų jos veikliąją medžiagą kurkuminą?

Receptas paprastas – geriausi ciberžolės draugai yra juodieji pipirai! Juoduosiuose pipiruose esantis aktyvus komponentas pipirinas kurkumino pasisavinimą padidina net 2000%! Todėl norint pajusti ciberžolės naudą, rekomenduojama per dieną vartoti iki 10 g ciberžolės miltelių, sumaišytų su juodaisiais pipirais.

Kaip vartoti ciberžolę2
Tačiau reikėtų žinoti, kad piperinas gali dirginti virškinamąjį traktą, o vartojamas su kitais vaistiniais preparatais, gali padidinti žarnyno pralaidumą, todėl turintiems jautresnį skrandį ar vartojantiems vaistus, reikėtų papildomo atsargumo.

Kurkuminas priskiriamas lipofilinių komponentų grupei, t.y. jis yra netirpus vandenyje, tačiau gerai tirpsta riebaluose. Todėl ciberžolę patariama vartoti su sveikaisiais riebalais - itin tyru šalto spaudimo kokosų ar alyvuogių aliejumi arba žuvų taukais.

Ciberžolės nerekomenduojama vartoti vaikams, nėščioms ir maitinančioms moterims, asmenims, sergantiems mažakraujyste, debetu, inkstų ir tulžies pūslės akmenlige ar turintiems tulžies latako obstrukciją.

Kadangi ciberžolė skystina kraują, jos vartojimas nerekomenduojamas tiems, kurie turi kraujo krešumo problemų.

Ciberžolės reikėtų vengti ir bent keletą savaičių prieš ar po operacijų ar medicininių intervencijų.

Ciberžolė Virtuvėje: Kūrybiniai Būdai Įtraukti Į Maistą

Ciberžolė yra vienas ryškiausių prieskonių, ji netgi vadinama indiškuoju šafranu. Vieni šį prieskonį renkasi dėl jo sodrios spalvos ir savito skonio, kiti - dėl maistingų ir organizmui naudingų savybių.

Geriausios, pačios gamtos suteiktos naudingosios ciberžolės savybės atsiskleidžia naudojant šviežią šaknį. Tačiau ją ne visada pavyksta gauti šviežią, tad virtuvėje dažniausiai naudojami ciberžolės milteliai.

Ciberžolės ekstraktas dažnai naudojamas kaip natūralus dažiklis. Pavyzdžiui, ciberžolės milteliais galima „padažyti“ ryžius ar kiaušinienę, taip suteikiant patiekalams ypatingai gražią, auksinę saulės spalvą.

Siekiant gauti maksimalią ciberžolės naudą, pirmiausia ja reikėtų pakaitinti – taip suintensyvės ciberžolės skonis bei spalva ir tuomet ciberžolę reikia sumaišyti su sveikaisiais riebalais. Tokią „pastą“ galima dėti į troškinius, sriubas ar kitus karštuosius patiekalus, berti ant keptų daržovių.

Virtuvėje ciberžolę galima panaudoti labai kūrybingai:

Ciberžolės „sultys“: 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės miltelių arba 1 cm šaknies sulčių, ½ stiklinės citrinos arba laimo sulčių, jūros druska. Visus ingredientus sumaišyti ir gerti rytais.

Ciberžolės arbata: į užvirusį vandenį dėti ½ arbatinio šaukštelio šviežiai tarkuotos ciberžolės šaknies ir 5 minutes kaitinti ant vidutinės ugnies, neužvirinant. Nukaitus, perpilti per sietelį ir pagardinti medumi, laimo skiltele ir žiupsneliu juodųjų pipirų.

Omletas su ciberžole: ½ arbatinio šaukštelio ciberžolės įmaišyti į kiaušinių plakinį, užbarstyti juodųjų pipirų.

Ciberžolės latte: 1 puodelis kokosų arba migdolų pieno, ¼ puodelio vandens, 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės miltelių arba tarkuotos šaknies, po ¼ arbatinio šaukštelio imbiero miltelių, vanilės, kardamono, cinamono, gvazdikėlių, 2 arbatiniai šaukšteliai medaus. Visus ingredientus sumaišyti puode ir pakaitinti ant vidutinės ugnies maždaug vieną minutę.

Ciberžolės kefyras: paprasčiausią kefyrą ar pasukas pagardinti vienu arbatiniu šaukšteliu ciberžolės miltelių.

Ciberžolę taip pat galima naudoti marinuojant agurkus ar kitas daržoves.

Literatūros šaltiniai:

Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Curcumin
Effects of Turmeric (Curcuma Longa) on Skin Health

The Promise of Slow Down Ageing May Come From Curcumin
Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial Curcumin Content of Turmeric and Curry Powders

Detoxification and antioxidant effects of curcumin in rats experimentally exposed to mercury

Protective effects of curcumin on antioxidant status, body weight gain, and reproductive parameters in male rats

Curcumin Induces Glutathione Biosynthesis and Inhibits NF-kappaB Activation and interleukin-8 Release in Alveolar Epithelial Cells: Mechanism of Free Radical Scavenging Activity