Kaip valyti kepenis po alkoholio?

Žmogaus kepenys – itin sudėtinga, 24/7 veikianti laboratorija ir didžiausias organizmo filtras, gebantis pašalinti toksinus, asimiliuoti vaistinius preparatus, skaidyti alkoholį, maisto medžiagas. Šis organas atlieka sunkiausią darbą – kepenys yra atsakingos už kraujo detoksikaciją, tulžies, reikalingos riebalams virškinti, gamybą, hormonų skaidymą, svarbiausių vitaminų, mineralų ir geležies atsargų kaupimą. Kepenyse kaupiama energija, jos dalyvauja išlaikant tinkamą cholesterolio, fermentų, įvairių hormonų pusiausvyrą kraujyje.

Sveiko žmogaus kepenys sveria apie 1,4 kg, yra vienas iš svarbiausių organų visame organizme, nes be kepenų gyventi tiesiog negalėtume. Ir nors šis gyvybiškai svarbus organas yra atsakingas už daugybę funkcijų, susijusių su medžiagų apykaita, imunitetu, maistinių medžiagų ir energijos kaupimu, kepenys yra “tylus” organas, mat jos neturi skausmo receptorių. Todėl apie tai, kad kepenys nesveikuoja, sužinome gerokai per vėlai.

Labiausiai kepenys nukenčia vartojant vaistinius preparatus ir piktnaudžiaujant alkoholiu. Nedidelius alkoholio kiekius sveiko žmogaus kepenys nukenksmina be pasekmių (per valandą kepenys gali apdoroti vieną nedidelį gėrimą), tačiau kai alkoholis vartojamas nesaikingai, dideliais kiekiais arba ilgą laiką, kepenys „pavargsta“, suriebėja jų ląstelės, išsivysto kepenų uždegimas, kepenyse atsiranda fibroziniai pokyčiai (randai), kurių poveikis yra negrįžtamas.
Iš pradžių alkoholis pažeidžia kepenis, versdamas jas kaupti riebalus. Šis būklė vadinama alkoholine suriebėjusi kepenų liga (ASKL), kuri sukelia alkoholinį hepatitą arba kepenų uždegimą. Ilgainiui šis uždegimas sukelia negrįžtamus kepenų pažeidimus ir randėjimą, o galiausiai - kepenų cirozę, kuri yra mirtina.

Kaip valyti kepenis nuo alkoholio?2

Tad jei jaučiate, kad alkoholį vartojate pernelyg dažnai, vertėtų pagalvoti, kaip galėtumėte padėti savo kepenims prieš atsirandant nepataisomai žalai.

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip išvalyti kepenis po alkoholio, kokios natūralios priemonės padeda palaikyti sveikas kepenis ir kokių mitybos bei gyvenimo būdo pokyčių derėtų imtis, norint išsaugoti kepenų sveikatą.

Kaip Padėti Kepenims - Efektyvūs Būdai Išvalyti Kepenis Po Alkoholio

Norint kepenims padėti, reikėtų žinoti, kas joms kenkia, ir jų nežaloti. Kepenys yra plastiškos, jos turi unikalią savybę regeneruoti, t.y. atsistatyti, pašalinus jas žalojantį veiksnį. Kiek laiko prireiks kepenims išsivalyti ir atsistatyti, priklauso nuo daugelio veiksnių, tačiau pats svarbiausias yra visiškas alkoholio atsisakymas. Vienais atvejais tai gali trukti mėnesius, kitais - prireikti net metų.

Štai keletas esminių dalykų, kurie padės pasirūpinti kepenų sveikata:

• Nutraukite alkoholio vartojimą
• Meskite rūkyti
• Kontroliuokite kūno svorį
• Nevalgykite per daug perdirbto maisto, kuriame gausu sočiųjų riebalų ir cukraus
• Reguliariai mankštinkitės
• Be reikalo nevartokite vaistų
• Palepinkite kepenis kartumo turinčiais produktais ir maisto papildais, kurių sudėtyje yra kurkumino, margainio ir juodųjų pipirų

Mitybos Įtaka Kepenų Atstatymui

Sveikos, subalansuotos ir visavertės mitybos laikymasis ne tik padeda išlaikyti optimalų kūno svorį, bet ir palengvina alkoholinio hepatito simptomus.

Medikai rekomenduoja laikytis daug baltymų turinčios mitybos, kurią pravartu praturtinti produktais, padedančiais išvalyti kepenis:

2-3 šviežio česnako skiltelės per dieną kepenyse aktyvuoja enzimus, kurie padeda pašalinti toksinus. Česnakas taip pat mažina cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje, jame gausu alicino ir seleno, padedančių optimizuoti kepenų veiklą ir saugančių kepenis nuo intoksikacijos.

1 stiklinė greipfrutų sulčių per dieną. Greipfrutuose gausu antioksidantų (vitamino C, gliutationo), kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, padeda iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus ir detoksikuoja kepenis, o flavonoidas naringeninas padeda skaidyti riebalus.

1-2 kartus per savaitę šviežių burokėlių salotos arba maža stiklinė sulčių padeda palaikyti kepenų funkciją. Burokėliuose yra daug augalinių flavonoidų ir beta karoteno, kurie stimuliuoja kepenų ląsteles ir pagerina bendrą jų būklę.

Citrinose yra labai daug galingo antioksidanto D-limoneno, aktyvinančio kepenų fermentus, atsakingus už detoksikaciją. Kitas antioksidantas vitaminas C padeda kepenims įsisavinti mineralus ir skatina virškinimą gerinančių enzimų gamybą.

1-2 puodeliai žaliosios arbatos per dieną ne tik papildys organizmą skysčiais, bet kartu „išplaus“ iš organizmo riebalų nuosėdas bei toksinus. Arbatoje esantys katechinai stimuliuoja lipidų katabolizmą kepenyse ir neleidžia jose kauptis riebalams.

3-4 avokadai per savaitę. Avokaduose gausu medžiagų ir antioksidantų, saugančių kepenis nuo pažeidimų. Gliutationas padeda pašalinti kenksmingus toksinus, mononesočiosios rūgštys mažina „blogojo“ cholesterolio ir didina „gerojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Juose taip pat daug mineralų ir vitaminų, padedančių skaidyti riebalus ir palaikyti gerą kepenų būklę.

Ciberžolės veiklioji medžiaga kurkuminas turi stiprų priešuždegiminį poveikį, skatina kepenis valančių enzimų gamybą, padeda atkurti pažeistas kepenų ląsteles.

1-2 obuoliai per dieną. Šie vaisiai turtingi pektinu – vandenyje tirpia ląsteliena, padedančia pašalinti iš kraujo „blogąjį“ cholesterolį. Obuolių rūgštis pašalina iš kraujo kancerogenines medžiagas bei kitus toksinus, apkraunančius kepenis.

Kepenis veiksmingai valo visų rūšių švieži, termiškai neapdoroti kopūstai: baltagūžiai, raudonieji, briuseliniai, žiediniai, kuriuose gausu medžiagų (gliukozinolatų), padedančių kovoti su toksinais ir šlakais. Brokoliuose randama sieros, kuri stimuliuoja kepenų veiklą, o juose esantis antioksidantas vitaminas E gerina kepenų funkciją.

Saujelė graikinių riešutų per dieną. Graikiniuose riešutuose gausu L-arginino, padedančio kepenims detoksikuoti amoniaką. Juose taip pat yra gliutationo ir omega-3 riebalų rūgščių, prisidedančių prie kepenų valymo bei polifenolių, apsaugančių nuo kepenų pažeidimų.

Kepenys mėgsta viską, kas yra kartoko skonio ir geltonos spalvos, tad jas naudinga palepinti ryte ant tuščio skrandžio išgertomis pelynų (karčiųjų kiečių), šlamučių, kiaulpienių šaknų ar lapų, margainio, širdažolių, kukurūzų purkų arbatomis.

Kaip valyti kepenis nuo alkoholio?1

Fizinis Aktyvumas ir Kepenų Atsistatymas

Viršsvoris ir nutukimas padidina riziką susirgti alkoholine kepenų ciroze. Tinkamai parinktas fizinis aktyvumas gerina kvėpavimo sistemos darbą, aktyvina skrandžio ir žarnyno veiklą, stiprina imunitetą ir turi netiesioginės įtakos kepenų bei inkstų funkcionavimui.

Pasak statistikos, pagrindinės nealkoholinės kepenų suriebėjimo ligos (NASKL) priežastys taip pat yra fizinio aktyvumo stoka, nutukimas ir metabolinis sindromas.
Todėl patikimiausias būdas išvengti šio negalavimo ir padėti atsistatyti alkoholio paveiktoms kepenims, yra antsvorio kontrolė ir reguliarus fizinis aktyvumas.

Natūralios Priemonės Kepenų Detoksikacijai

Kepenims labiausiai padeda sveikas gyvenimo būdas, todėl specialistai rekomenduoja:

• Kasdien išgerti po 8–10 stiklines vandens su šviežiai spaustomis citrinos sultimis. Tai paprastas, bet veiksmingas būdas padėsiantis pašalinti iš organizmo kepenų perdirbtus toksinus.

• Kepenis puikiai atstato augalinis maistas, tad rekomenduojama valgyti kuo daugiau daržovių: tamsiai žalios spalvos lapinių salotų, burokėlių, morkų, raudonųjų ir kale kopūstų, artišokų, česnako, svogūno, brokolių.

• Palepinti kepenis masažu. 1-2 kartus per savaitę verta pamasažuoti pilvo sritį po dešiniuoju šonkauliu, ten, kur yra kepenys ir tulžies pūslė. Masažas pagerins kraujotaką, tad kepenys dirbs efektyviau.

• Kepenys veikia 24/7 ir niekada neturi atostogų, tad jas reikia tausoti ir saugoti nuo perkrovimo: vengti alkoholio ir be reikalo nevartoti vaistų, ypač nuskausminamųjų.

• Mitybą papildyti augalais, gerinančiais kepenų funkciją. Kepenims ypač draugiška žalioji gamtos „vaistinė“: kurkuminas, tikrasis margainis, kiaulpienė, pelynas.

• Pasirūpinti mineralais, kurie būtini normaliai kepenų detoksikacijai. Kepenims ypač reikalingas varis, magnis, kalcis, kalis, geležis, natris, cinkas, manganas ir selenas.

Gyvenimo Būdo Pokyčiai Kepenų Sveikatai

Kepenų sveikata ir alkoholinės suriebėjusių kepenų ligos gydymas tiesiogiai priklauso nuo gyvenimo būdo, tad svarbiausią dėmesį reikėtų skirti šiems dalykams:

• Atsisakyti alkoholio ir rūkymo
• Nevartoti narkotikų
• Pasirūpinti visaverte subalansuota mityba
• Išlaikyti kūno masės indeksą diapazone nuo 18 iki 25
• Reguliariai mankštintis

Keletą kartų per metus – pavasarį ir rudenį – rekomenduojamas pasyvus kepenų valymas: 3–5 dienas iš eilės valgykite daug melionų ir arbūzų, kurie yra gana vandeningi, tad kepenys apsivalys nuo toksinų, pagreitės tulžies tekėjimas, ištirps nereikalingi kilogramai.

Ir nepamirškite svarbiausio dalyko: jei norite džiaugtis puikia sveikata, privalote mylėti, prižiūrėti ir rūpintis savo kepenimis.