Feritino trūkumo simptomai

“Kai tik vaikui atliekamas kraujo tyrimas, tėvai dažniausiai klausia: koks hemoglobinas? Rūpestis tikrai pagrįstas, nes geležis yra vienas iš svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme bei sudėtinė kraujo dalis. Šis metalas taip pat labai svarbus vaikų augimui, imuninės ir nervų sistemos vystymuisi. Moksliniai tyrimai rodo, kad feritinas padeda reguliuoti tokių neurotransmiterių, kaip dopaminas ir serotoninas, gamybą. Įrodyta, kad trūkstant geležies vaikai dažniau serga, sunkiau atlieka kognityvines užduotis, dažniau jaučia bendrą silpnumą, mieguistumą, nerimą, suprastėja jų apetitas. Primenu, kad svarbiau tirti ne tik bendrą hemoglobino kiekį kraujyje, bet ir feritiną, t.y. geležies atsargas organizme,” – sako vaikų gydytoja dr. Indrė Plėštytė-Alminė.

Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra feritinas ir kas išduoda jo trūkumą, kaip atliekamas feritino koncentracijos nustatymas, ir ką daryti, esant feritino stokai.

Feritinas – Kas Tai?

Įtarus mažakraujystę, paprastai atliekami hemoglobino ir feritino tyrimai, tačiau jų rezultatai rodo visiškai skirtingus dalykus: hemoglobino tyrimas atskleidžia, koks kiekis geležies cirkuliuoja kraujyje, o fertino rodiklis parodo, kokias geležies atsargas organizmas yra sukaupęs kepenyse.

Feritinas laikomas vienu jautrausių kraujo rodiklių. Jo sumažėjimas parodo geležies atsargų stoką ir padeda nustatyti, ar mažakraujystė įvyko dėl lėtinės ligos (tokiais atvejais feritino rodiklis būna normos ribose), ar dėl geležies trūkumo organizme (tokiais atvejais feritino rodiklis būna žemiau normos). Tačiau būna ir tokių situacijų, kai nustatomas per didelis feritino kiekis, t.y. kai feritino rodikliai yra virš normos. Tai leidžia įtarti ūmius infekcinius susirgimus, lėtines uždegimines ir autoimunines ligas, prasidėjusį onkologinį procesą, reumatinę ligą, tuberkuliozę, kepenų ligas.

Feritino Trūkumo Simptomai: Ką Reikėtų Žinoti

Statistika negailestinga: remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos atliktais skaičiavimais, vienoks ar kitoks geležies trūkumas nustatomas 40 procentų besilaukiančių moterų ir 42 procentams vaikų iki 5 metų visame pasaulyje.

Į daugybę dalykų dažnai numojame ranka, pavyzdžiui, mieguistumą ir nuovargį bandome teisinti per dideliu darbo krūviu, lūžinėjančius plaukų galiukus, trapius nagus, pablyškusią, papilkėjusią odos spalvą “nurašome” stresui ar metų laikų kaitai. Tačiau šie simptomai gali simbolizuoti apie labai rimtą sveikatos sutrikimą - geležies stokos anemiją arba mažakraujystę.

Feritino trūkumo simptomai2

Fertino trūkumą organizme išduoda šie požymiai:

  • Energijos ir jėgų trūkumas, kuris jaučiamas net ir pailsėjus
  • Nuolatinis nuovargis ir silpnumas
  • Dažnas galvos skausmas, svaigimas
  • Apsunkintas, padažnėjęs kvėpavimas (net po nedidelio fizinio krūvio)
  • Nuolat šąlančios galūnės
  • Išblyškusi, papilkėjusi oda, trapūs nagai, skilinėjantys plaukų galiukai
  • Padidėjęs nerimas, dirglumas, nervingumas
  • Suprastėjęs apetitas

Feritino arba geležies atsargų stoka organizme mažina natūralų organizmo atsparumą bakterijoms ir virusams, menkina fizinį pajėgumą, blogina pažintines smegenų funkcijas bei gali sukelti įvairias sveikatos problemas.

Feritino Norma Moterims: Kas Yra Svarbu

Feritino norma moterims

Jaunų merginų ir moterų organizme geležies (ir feritino) kiekis nuolat kinta dėl įvairiausių priežasčių: menstruacijų, nėštumo, gimdymo, pokyčių menopauzės laikotarpiu.

Kas mėnesį menstruacijų metu moterys praranda daug kraujo, o kartu su juo netenka ir geležies.

Nėštumo metu besilaukiančios moters kraujotaka „surišta“ su vaisiaus, todėl moters organizmas gamina daugiau kraujo ir gerokai išauga geležies poreikis.

Sulaukus menopauzės, feritino kiekis organizme gali sumažėti dėl organizme vykstančių hormoninių pokyčių.

Todėl vaisingo amžiaus moterims rekomenduojama reguliariai tikrinti geležies ir geležies atsargų kiekį ir, jei reikia, papildomai vartoti geležies papildus (tai gali būti feritino papildai ar net feritino vaistai).

Feritino koncentracijos nustatymas: Kokia Yra Feritino Norma

Feritino rodiklius parodo kraujo tyrimas. Feritino koncentracija organizme priklauso nuo daugelio veiksnių: lyties, amžiaus, sveikatos būklės. Laikoma, kad sveikiems suaugusiems feritino norma yra nuo 20 iki 300 ng/mL.

Žemiau pateikiame sąlyginai normalaus feritino lygio intervalus:

  • Suaugę vyrai 24–336 ng/mL
  • Suaugusios moterys 24–307 ng/mL
  • Naujagimiai 25–200 ng/mL
  • Kūdikiai 1 mėn. 200–600 ng/mL
  • Kūdikiai 2–5 mėn. 50–200 ng/mL
  • Vaikai nuo 6 mėnesių iki 15 metų 7–140 ng/mL

Feritino Trūkumo Savikontrolė Ir Gydymas: Nuo Ko Pradėti

Tam, kad organizme nepritrūktų nei geležies, nei jos atsargų feritino pavidalu, pirmiausia reikėtų pasirūpinti subalansuota visaverte mityba, kurioje kasdien būtų geležimi turtingų produktų: mėsos, austrių, kiaušinių, tofu, tamsių lapinių daržovių, ankštinių, sėklų, pilno grūdo kepinių. Taip pat svarbu gauti reikiamą kiekį vitamino C, kuris jis padeda įsisavinti geležį. Vitamino C žmogaus organizmas pats negamina, todėl jį svarbu gauti su maistu arba mitybą papildžius maisto papildais.

Tyrimais nustačius geležies ar feritino trūkumą, jis paprastai gydomas dviem būdais:

  • didinant kasdieninį geležies suvartojimą
  • gydant pagrindines ligas, lemiančias geležies ir/ar feritino kiekio mažėjimą

Jei feritino trūkumas itin didelis, atstatyti jį vien mitybos pagalba gali būti sunku, todėl gydytojas greičiausiai rekomenduos kurį laiką vartoti geležies preparatus. Feritino papildus galima įsigyti be recepto, tačiau labai svarbu juos vartoti tiksliai taip, kaip nurodyta, nes per didelis geležies kiekis gali sukelti viduriavimą ar būti toksiškas kepenims.

Jei tiriant feritiną, nustatoma kokia nors lėtinė liga, greičiausiai prireiks tolimesnio gydymo, kuris gali būti susijęs su papildomų medikamentų vartojimu ar net operacija.

Geležies ir ypač feritino trūkumo korekcija užtrunka ilgai, maždaug 4-6 mėnesius.